Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Narumi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 7 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Narumi »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a=8. Krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem\(\displaystyle{ \alpha}\) że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{2}{3}}\) Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.

Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie
martiness5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 sty 2010, o 22:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: martiness5 »

sama bym, chciała to rozwiązanie!:(
ODPOWIEDZ