W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość a = \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\), krawędź boczna l ma długość I=6cm . Oblicz pole pow. całkowitej tego ostrosłupa
Dziękuje
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Pole pow. całkow
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Pole pow. całkow
\(\displaystyle{ Pp=6 \frac{(4 \sqrt{3}) ^{2} \sqrt{3} }{4}
Pp=6 \cdot \frac{48 \sqrt{3} }{4}
Pp=72 \sqrt{3} cm
4 \sqrt{3} : 2= 2 \sqrt{3}
(2 \sqrt{3}) ^{2} + h ^{2} = 36
h ^{2} =24/ \sqrt{}
h=2 \sqrt{6}
Pb= 6 \cdot 2 \sqrt{3} \cdot 2 \sqrt{6}
Pb=72 \sqrt{2} cm ^{2}
Pc= Pp+Pb
Pc= 72 \sqrt{2} +72 \sqrt{3}
Pc= 72( \sqrt{2} + \sqrt{3}) cm2}\)
Pp=6 \cdot \frac{48 \sqrt{3} }{4}
Pp=72 \sqrt{3} cm
4 \sqrt{3} : 2= 2 \sqrt{3}
(2 \sqrt{3}) ^{2} + h ^{2} = 36
h ^{2} =24/ \sqrt{}
h=2 \sqrt{6}
Pb= 6 \cdot 2 \sqrt{3} \cdot 2 \sqrt{6}
Pb=72 \sqrt{2} cm ^{2}
Pc= Pp+Pb
Pc= 72 \sqrt{2} +72 \sqrt{3}
Pc= 72( \sqrt{2} + \sqrt{3}) cm2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Pole pow. całkow
w \(\displaystyle{ h^{2}}\) wkradl ci się chyba błąd z tym pierwiastkiem i nie moge sie domysleć co ma tam być hmm. A możesz wyjaśnić te obliczenia pod \(\displaystyle{ P_{p}}\) do \(\displaystyle{ h^{2}}\) . Dokładnie chodzi mi o dzielenie krawędzi podstawy na dwa i w jakim celu jest to zastosowane
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Pole pow. całkow
nie ma tam błędu. Po prostu obie strony biorę pod pierwiastek. Krawędź dzielę na 2 żeby z twierdzenia Pitagorasa obliczyć wysokość ściany bocznej.