Krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa trójkątnego ma długość a=10 cm. Wysokość ściany bocznej ma długość h= 18 cm. Oblicz pole pow. całkowitej tego ostrosłupa
Dziękuje
Ostrosłup trójkątny. Pole powierz całkowitej
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Ostrosłup trójkątny. Pole powierz całkowitej
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}=25 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=3 \cdot \frac{1}{2}ah=3 \cdot 5 \cdot 18=270}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{b} + P_{p}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=3 \cdot \frac{1}{2}ah=3 \cdot 5 \cdot 18=270}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{b} + P_{p}}\)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, o 21:07 przez wujomaro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
Ostrosłup trójkątny. Pole powierz całkowitej
Dobra dzięki panowie
edit : No nic nie szkodzi że sie pomyliłeś i tak dziękuje za pomoc
edit : No nic nie szkodzi że sie pomyliłeś i tak dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, o 21:09 przez caspin, łącznie zmieniany 2 razy.