graniastosłup i jego największa objetość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

graniastosłup i jego największa objetość

Post autor: kolega buahaha »

Jaką największą objętość może mieć graniastosłup prawidłowy sześciokątny w którym suma długości wszystkich krawędzi jest równa 12 ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

graniastosłup i jego największa objetość

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 6h+12a=12}\) oraz \(\displaystyle{ V=6\cdot \frac{a^2\sqrt 3}{4}\cdot h}\)

z pierwszego wyznaczyć (h) wstawić do drugiego ; szukać max otrzymanej V(a) - to już nie jest z liceum.
ODPOWIEDZ