Promień okręgu opisanego na podstawie ostroslupa prawidłowego trójkątnego jest równy 4cm. Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 5cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
udało mi się obliczyć wysokość (3cm) potrzebne mi teraz pole podstawy, ale jak je obliczyć skoro znam tylko r....?
ostrosłup - problem z polem podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup - problem z polem podstawy
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trójkąt_równoboczny
Ostatnio zmieniony 13 sty 2010, o 14:37 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
ostrosłup - problem z polem podstawy
\(\displaystyle{ r = \frac{2 \cdot h}{3}}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
W podstawie jest trójkąt równoboczny przecież
\(\displaystyle{ h = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
W podstawie jest trójkąt równoboczny przecież