Proszę o policzenie tych zadań
1. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 216πcm² , a stosunek jego tworzącej i promienia podstawy jest równy 2:1. Oblicz objętość tego stożka.
2. Przekrój osiowy walca jest prostokątem, w którym przekątna ma długość 10cm i tworzy z podstawą kąt o mierze 60⁰. Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
3. Wyznacz pole powierzchni i objętość stożka, którego tworząca ma długość 7cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45⁰
stożek i walec
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
stożek i walec
1.
\(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ r}\) policz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi rl=216 \pi \\ \frac{l}{r}= \frac{2}{1} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h}\) z Pitagorasa
2.
\(\displaystyle{ d=10}\) - przekątna
\(\displaystyle{ h}\) policz z \(\displaystyle{ sin60^o= \frac{h}{d}}\)
\(\displaystyle{ r}\) policz z \(\displaystyle{ cos60^o= \frac{2r}{d}}\)
3.
\(\displaystyle{ h}\) policz z \(\displaystyle{ sin45^o= \frac{h}{l}}\)
\(\displaystyle{ r}\) policz z \(\displaystyle{ cos45^o= \frac{r}{l}}\)
\(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ r}\) policz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi rl=216 \pi \\ \frac{l}{r}= \frac{2}{1} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h}\) z Pitagorasa
2.
\(\displaystyle{ d=10}\) - przekątna
\(\displaystyle{ h}\) policz z \(\displaystyle{ sin60^o= \frac{h}{d}}\)
\(\displaystyle{ r}\) policz z \(\displaystyle{ cos60^o= \frac{2r}{d}}\)
3.
\(\displaystyle{ h}\) policz z \(\displaystyle{ sin45^o= \frac{h}{l}}\)
\(\displaystyle{ r}\) policz z \(\displaystyle{ cos45^o= \frac{r}{l}}\)