Zadanie 1.
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokość jest dwa razy dłuższa niż krawędź podstawy. Oblicz miarę kąta miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi.
Zadanie 2.
Oblicz sinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi czworościanu foremnego.
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
W obu zadaniach rozpatrz przekrój płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek i prostopadłą do płaszczyzny podstawy, przechodzący przez środek boku podstawy. Jak sobie dobrze narysujesz, nie powinno być problemów
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Lecz w zadaniu pierwszym wychodzi mi kąt poniżej 90 stopni, a ma być 125 stopni.
Czy odpowiedzią do zadania 2 jest ostatni kąt podany w tej definicji?
Czy odpowiedzią do zadania 2 jest ostatni kąt podany w tej definicji?
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Bardzo przepraszam, w pierwszym nie doczytałem treści. Ma być kąt między ścianami bocznymi. No to trzeba robić tak: (znaczy ja to tak robiłem, może da się prościej) Niech ten ostrosłup to będzie ABCDEFS, bierzemy trzy wierzchołki ABC, szukamy kąta między płaszczyznami ABS i BCS. W tym celu należy znaleźć taki punkt P na krawędzi BS, żeby kąt BPC był prosty, a potem po prostu wyliczyć kąt APC, to będzie kąt szukany. Tak więc zostaje liczyć, liczyć, liczyć... (:
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Hmm... Lecz moje rachunki prowadzą mnie w ślepy zaułek
Nie potrafię znaleźć długości ramion trójkąta w którym zawarty jest kąt między ścianami bocznymi
Nie potrafię znaleźć długości ramion trójkąta w którym zawarty jest kąt między ścianami bocznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
2.
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość trójkąta równobocznego (czyli ścian i podstawy)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{|SO|}{|SD|}}\)
\(\displaystyle{ |SD|=h}\)
\(\displaystyle{ |SO|}\) policzysz z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ODS}\)
(\(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3}h}\))
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość trójkąta równobocznego (czyli ścian i podstawy)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{|SO|}{|SD|}}\)
\(\displaystyle{ |SD|=h}\)
\(\displaystyle{ |SO|}\) policzysz z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ODS}\)
(\(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3}h}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy