Problem z obliczaniem pc ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Problem z obliczaniem pc ostrosłupa

Post autor: vitar »

Witam,

"Oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeżeli wiesz, że bok jego podstawy ma 1 a krawędź boczna 2"

:0 Wszystkie dane podane. Mam problem z obliczeniem wysokości. Wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{15}{4} }}\)
A wynik pola \(\displaystyle{ 1 + 2\sqrt{ \frac{15}{4} }}\)
Powinno wyjść \(\displaystyle{ 1 +\sqrt{15} }}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Problem z obliczaniem pc ostrosłupa

Post autor: lukasz1804 »

Przecież \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{15}{4}}=\frac{\sqrt{15}}{\sqrt{4}}=\frac{\sqrt{15}}{2}}\).
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Problem z obliczaniem pc ostrosłupa

Post autor: vitar »

tak już wpadłem na to, czasami mam takie małe problemy ;]
ODPOWIEDZ