Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: alexandra »

Niech k(n) będzie długością krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego o podstawie n - kątnej, w którym wysokość i długość krawędzi podstawy są równe 1 . Wówczas a) k(3) = \(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{3}}}\) ; b) k(4) = \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{2}}}\) ; c) k(5) = \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\); d) k(6) = \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Tristan »

Powiedz, z czym konkretnie masz problem w obliczeniu tych krawędzi?
ODPOWIEDZ