Proszę o pomoc w zadaniach:
1.Ostrosłup prawidłoy czworokątny o wysokościach \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\)cm ma objętość \(\displaystyle{ 50 \sqrt{3}cm ^{3}}\). Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa
2.Oblicz objętość i pole powierzchni ostrosłupa, którego siatkę przestawiono na rysunku obok.
Rysunek:
Z góry dziękuje ^^
Pole, Objetość i Krawędz podstawy Ostrosłupa
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Pole, Objetość i Krawędz podstawy Ostrosłupa
Zad 1
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p}H=50 \sqrt{3} cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} P_{p}= \frac{50 \sqrt{3} }{5 \sqrt{3} }=10}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=3 \cdot 10=30}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{30}}\)
W Ostrosłupie prawidłowym czworokątnym podstawa to kwadrat.
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p}H=50 \sqrt{3} cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} P_{p}= \frac{50 \sqrt{3} }{5 \sqrt{3} }=10}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=3 \cdot 10=30}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{30}}\)
W Ostrosłupie prawidłowym czworokątnym podstawa to kwadrat.