ostrosłup trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Marek01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 18 maja 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 3 razy

ostrosłup trójkątny

Post autor: Marek01 »

Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
krawędź podstawy ma długość 4cm zaś krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45º. Oblicz
pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną prostopadłą do podstawy oraz przechodzącą przez wierzchołek
ostrosłupa i wierzchołek podstawy . Wykonaj rysunek z zaznaczonym przekrojem.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

ostrosłup trójkątny

Post autor: anna_ »



Licz kolejno:
\(\displaystyle{ h_p}\) (wysokość trójkąta równobocznego ABC)
\(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3}h_p}\)
\(\displaystyle{ H=|AO|}\) ( bo trójkąt jest AOS równoramienny)
\(\displaystyle{ |OD|=\frac{2}{3}h_p}\)
Z Pitagorasa dla trójkąta ODS policz \(\displaystyle{ h_s}\) (\(\displaystyle{ h_s^2=H^2+|OD|^2}\))

Będziesz miał wszystkie dane potrzebne do obliczenia pól i objętości
ODPOWIEDZ