pole powierzchni graniastosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 22:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ggg
- Podziękował: 2 razy
pole powierzchni graniastosłupów
oblicz pole powierzchni i objetosc szescianu ,ktorego przekatna ma dlugosc 4 pierwiastki z 3cm.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole powierzchni graniastosłupów
Zad.
Przekątna sześciana to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ V= a^{3}= 4^{3}=64}\)
\(\displaystyle{ P_{c} =6 a^{2}=6 \cdot 16=96}\)
Przekątna sześciana to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ V= a^{3}= 4^{3}=64}\)
\(\displaystyle{ P_{c} =6 a^{2}=6 \cdot 16=96}\)