Witam. Mam problem z ostrosłupami a zbliża się egzamin.
Proszę o rozwiązanie chociaż któregoś z tych zadań i jeżeli to możliwe o rysunek. Bardzo dziękuje.
1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 14cm, a krawędź boczna 10cm. Oblicz pole przekroju płaszczyzny przechodzącej przez przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa. Prosiłbym o rysunek.
2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole powierzchni bocznej wynosi 96 cm². Oblicz długość wysokości ostrosłupa, jeśli stosunek krawędzi podstawy do wysokości ściany bocznej jest równy 1:3
3. Podstawą ostrosłupa jest trójkąty prostokątny o krótszych bokach o długości 6cm i 10cm. Wysokość ostrosłupa ma długość 7cm, a jej spodek jest punktem wspólnym przyprostokątnych podstawy. Oblicz objętość tego ostrosłupa. Prosiłbym o rysunek.
4. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o bokach o długości 6cm, 5cm, 5cm. Wysokość ostrosłupa ma długość równą długości ramienia podstawy. Spodek wysokość jest punktem wspólnym ramion trójkąta w podstawie. Oblicz objętość ostrosłupa.
Zadania ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Zadania ostrosłupy
4. Pole podstawy np z Herona.
I podstawiać do wzoru na objętość.
3. Bez rysunku (bo masz wszystko dane) - od razu do wzoru na objętość.
2.
a; h - krawędź podstawy; wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ 4\cdot 0,5\cdot ah=96}\) oraz \(\displaystyle{ a:h=1:3}\)
I podstawiać do wzoru na objętość.
3. Bez rysunku (bo masz wszystko dane) - od razu do wzoru na objętość.
2.
a; h - krawędź podstawy; wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ 4\cdot 0,5\cdot ah=96}\) oraz \(\displaystyle{ a:h=1:3}\)