1.Oblicz objętość i pole powierzchni sześcianu, którego suma wszystkich krawędzi wynosi 60 cm
2.Pole powierzchni całkowitej sześcianu wynosi 96 cm2.. Oblicz jego objętość.
szescian - obiejtosc i pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 sty 2010, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: SPG
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 14:47
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
szescian - obiejtosc i pole powierzchni
1. sześcian ma 12 krawędzi więc 1 bok ma długość 60:12=5cm
więc
\(\displaystyle{ V=a ^{3} =5 ^{3} 125cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P=6a ^{2}=6 \cdot 5 ^{2} =6 \cdot 25=150cm ^{2}}\)
2. pole powierzchni 96 czyli
\(\displaystyle{ P=6a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6a ^{2}=96
a ^{2}=16
a=4cm}\)
czyli \(\displaystyle{ V=4 ^{3} =64cm ^{3}}\)
więc
\(\displaystyle{ V=a ^{3} =5 ^{3} 125cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P=6a ^{2}=6 \cdot 5 ^{2} =6 \cdot 25=150cm ^{2}}\)
2. pole powierzchni 96 czyli
\(\displaystyle{ P=6a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6a ^{2}=96
a ^{2}=16
a=4cm}\)
czyli \(\displaystyle{ V=4 ^{3} =64cm ^{3}}\)