Graniastosłup prosty... ;/

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Graniastosłup prosty... ;/

Post autor: bum »

Mam problem z zadaniem.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny ABCD, w którym |AB|=|CD|=13cm
|BC|=11cm |AD|=21cm. Pole przekroju DBB1D1 graniastosłupa równa się 180cm2. Oblicz pole powierzchni całkowitej.

Obliczyłem sobie wysokość trapezu ze wzoru pitagorasa i wyszło mi 12cm
potem znalazłem wzór że suma kwadratów przekątnych równa się c^2+d^2+2ab
wtedy wyszła przekątna 20cm

obliczyłem wysokość graniastosłupa 20H=180
H=9cm

POtem dzięki temu dodałem pola wszystkich ścian i podstaw i wyszło 810, a w odp jest 906
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Graniastosłup prosty... ;/

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ P_p= \frac{(21+11) \cdot 12}{2}=192}\)

\(\displaystyle{ P_b=(21+2 \cdot 13+11) \cdot 9=522}\)

\(\displaystyle{ P_c=2 \cdot P_p+P_b=2 \cdot 192+522=906}\)
ODPOWIEDZ