Metalową kulę o promieniu R=3cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\), takim, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\) . Wyznacz promień podstawy tego stożka.
wyznaczyć promień podstawy stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wyznaczyć promień podstawy stożka
l - tworząca stożkayoana91 pisze:Metalową kulę o promieniu R=3cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\), takim, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\) . Wyznacz promień podstawy tego stożka.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4}{3}\pi 27 =36\pi \left(=V_{kuli}=V_{st}= \right ) = \frac{1}{3}\pi r^2h \\ \frac{h}{l}= \frac{ \sqrt{5} }{5} \\ h^2+r^2=l^2 \\h,l,r>0 \end{cases}.}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wyznaczyć promień podstawy stożka
l - tworząca stożka
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4}{3}\pi 27 =36\pi \left(=V_{kuli}=V_{st}= \right ) = \frac{1}{3}\pi r^2h \\ \frac{h}{l}= \frac{ \sqrt{5} }{5} \\ h^2+r^2=l^2 \\h,l,r>0 \end{cases}.}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{108}{r^2} \\ l= \frac{5h}{ \sqrt{5} }= \frac{540}{ \sqrt{5}r^2 }\\ r^2= \frac{540^2}{5r^4}- \frac{108^2}{r^4}= \frac{540^2-5 \cdot 108^2 }{5r^4} \\ h,l,r>0 \end{cases}}\).
Rozwiązuję trzecie mając na uwadze czwarte.
\(\displaystyle{ 5r^6=233280 \Leftrightarrow r^6=46656=2^6 \cdot 3^6 \cdot 5 \Leftrightarrow r=6 \sqrt[6]{5}.}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4}{3}\pi 27 =36\pi \left(=V_{kuli}=V_{st}= \right ) = \frac{1}{3}\pi r^2h \\ \frac{h}{l}= \frac{ \sqrt{5} }{5} \\ h^2+r^2=l^2 \\h,l,r>0 \end{cases}.}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{108}{r^2} \\ l= \frac{5h}{ \sqrt{5} }= \frac{540}{ \sqrt{5}r^2 }\\ r^2= \frac{540^2}{5r^4}- \frac{108^2}{r^4}= \frac{540^2-5 \cdot 108^2 }{5r^4} \\ h,l,r>0 \end{cases}}\).
Rozwiązuję trzecie mając na uwadze czwarte.
\(\displaystyle{ 5r^6=233280 \Leftrightarrow r^6=46656=2^6 \cdot 3^6 \cdot 5 \Leftrightarrow r=6 \sqrt[6]{5}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
wyznaczyć promień podstawy stożka
obliczylem kalkulatorem pierwiastek 6 stopnia z 46656 i to faktycznie jest 6, natomiast \(\displaystyle{ 2^{6}*3^{6}*5=46656}\) i nie rozumiem czemu bledne jest przejscie na \(\displaystyle{ r=6 \sqrt[6]{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wyznaczyć promień podstawy stożka
Errare humanum est.MistyKu pisze:obliczylem kalkulatorem pierwiastek 6 stopnia z 46656 i to faktycznie jest 6, natomiast \(\displaystyle{ 2^{6}*3^{6}*5=46656}\) i nie rozumiem czemu bledne jest przejscie na \(\displaystyle{ r=6 \sqrt[6]{5}}\)
Za błąd przepraszam.