pole całkowite prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

pole całkowite prostopadłościanu

Post autor: yoana91 »

wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Objętość prostopadłościanu jest równa \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\). Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.

zatrzymuję się na \(\displaystyle{ a ^{3}=3 \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole całkowite prostopadłościanu

Post autor: wujomaro »

Zauważ, że wysokość to dwa boki.
\(\displaystyle{ V= a^{2} \cdot 2a=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{3}=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt[3]{3 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=5 \left(2 a^{2} \right) = 10 \sqrt[4]{3}= \sqrt[4]{300}}\)
Pozdrawiam.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

pole całkowite prostopadłościanu

Post autor: yoana91 »

czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak obliczyłeś pole? i czy to jest ostateczny wynik
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole całkowite prostopadłościanu

Post autor: wujomaro »

Przepraszam:
Pole calkowite to pole dwoch kwadratów w podstawie i 4 prostokątów w ścianie bocznej. pole podstaw to \(\displaystyle{ 2 a^{2}}\) , a że jeden bok prostokąta to a, a drugi 2a pole boczne to 4*a*2a czyli \(\displaystyle{ 4*2 a^{2}}\). \(\displaystyle{ 4* 2a^{2}+2*w a^{2}=12 a^{2}=12 \sqrt[4]{3}}\).
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

pole całkowite prostopadłościanu

Post autor: yoana91 »

a nie powinno być \(\displaystyle{ 10a ^{2}}\)?
nie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3 \sqrt{3} }}\) zamienia się na \(\displaystyle{ \sqrt[4]{3}}\)-- 6 sty 2010, o 23:58 --czy \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3 \sqrt{3} }}\) nie jest równe po prostu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole całkowite prostopadłościanu

Post autor: wujomaro »

Tak, masz rację, \(\displaystyle{ 10 a^{2}}\). Musisz zobaczyć dział potęgowanie pierwiastków.-- 8 sty 2010, o 15:36 --Tak, \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3 \sqrt{3} }= \sqrt{3}}\)
So, \(\displaystyle{ P_{c}=10 a^{2}=10 \sqrt{3}= \sqrt{300}}\)
ODPOWIEDZ