Witam mam problem z takim zadaniem :
Przekrój osiowy walca jest prostokątem o polu 12 i przekotnej o dlugosci 5. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca.
PRZEKROJ OSIOWY
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
PRZEKROJ OSIOWY
a,b - boki prostokąta
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \cdot b=12 \\ a^{2}+b^{2}=5^{2} \end{cases}\\
\begin{cases} a=3 \\ b=4 \end{cases}}\) (trójka pitagorejska)
Objętość gdy r=2 i H=3:
\(\displaystyle{ V= 12\pi}\)
i pole boczne:
\(\displaystyle{ P=12\pi}\)
i gdy r=1,5 i H=4:
\(\displaystyle{ V=9\pi}\)
pole boczne wtedy:
\(\displaystyle{ P=12\pi}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \cdot b=12 \\ a^{2}+b^{2}=5^{2} \end{cases}\\
\begin{cases} a=3 \\ b=4 \end{cases}}\) (trójka pitagorejska)
Objętość gdy r=2 i H=3:
\(\displaystyle{ V= 12\pi}\)
i pole boczne:
\(\displaystyle{ P=12\pi}\)
i gdy r=1,5 i H=4:
\(\displaystyle{ V=9\pi}\)
pole boczne wtedy:
\(\displaystyle{ P=12\pi}\).