Stosunek objętości i pól powierzchni kul

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
konigin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Stosunek objętości i pól powierzchni kul

Post autor: konigin »

Do obliczenia mam zadanko;)
Jeśli stosunek objętości dwóch kul jest równy 1/27 , to stosunek pól powierzchni tych kul jest równy... ?
Proszę o pomoc;)
Fredi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 16 razy

Stosunek objętości i pól powierzchni kul

Post autor: Fredi »

\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{1}{27} = \frac{R^{3}_{1}}{R^{3}_{2}} \\ R^{3}_{2}=27 \cdot R^{3}_{1} \\ R_{2}=3 \cdot R_{1} \\ \frac{Pc_{1}}{Pc_{2}} = \frac{1}{9}}\)
Pozdrawiam
konigin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Stosunek objętości i pól powierzchni kul

Post autor: konigin »

Słuchaj a jest jakieś tweirdzenie dotyczące stosunku objętości i pól brył?-- 6 sty 2010, o 14:49 --i czy to nie bedzie czasem 1/3?
ODPOWIEDZ