Witam serdecznie, proszę o rozwiązanie poniższego zadania. Początkowo wydawało mi się wręcz banalnie proste, lecz nie potrafię go rozwiązać.
1)Podstawą graniastosłupa prostego jest trókąt o bokach długości 7,13,8. Długość wysokości graniastosłupa jest równa długości promienia okręgu wpisanego w podstawę graniastosłupa. Wyznacz objętość graniastosłupa.
Proszę o pomoc-- 5 stycznia 2010, 21:23 --Odświeżam, gdyż dalej nie potrafię rozwiązać zadania.
Objętość graniastosłupa przy danej podstawie
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Objętość graniastosłupa przy danej podstawie
Pole podstawy oblicz ze wzoru Herona:
\(\displaystyle{ H = r = \frac{2S}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ S}\) - pole trojkata
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - dlugosci bokow trojkata
\(\displaystyle{ H = r = \frac{2S}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ S}\) - pole trojkata
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - dlugosci bokow trojkata