podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku długości 12. jedna z krawędzi bocznych ma długość 9 i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy ostrosłupa. oblicz pole powierzchni człkowitej tego ostrosłupa.
prosze o pomoc wynik ma wyjść 432
pole powierzchni całkowitej ostrosłupa czworokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 50 razy
pole powierzchni całkowitej ostrosłupa czworokątnego
Ppodstawy \(\displaystyle{ 12\cdot 12=144}\)
Dwa pola boczne \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 2\cdot 12\cdot 9=108}\)
Żeby obliczyć dwa inne pola trzeba pitagorasa
\(\displaystyle{ 9^{2} + 12^{2} =225}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{225} = 15}\)
Pole kolejnych dwóch to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 2\cdot 12\cdot 15 = 180}\)
Pole całkowite: \(\displaystyle{ 144+108+180=432}\)
Przy dobrym rysunku ładnie będzie wszystko widać.
Dwa pola boczne \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 2\cdot 12\cdot 9=108}\)
Żeby obliczyć dwa inne pola trzeba pitagorasa
\(\displaystyle{ 9^{2} + 12^{2} =225}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{225} = 15}\)
Pole kolejnych dwóch to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 2\cdot 12\cdot 15 = 180}\)
Pole całkowite: \(\displaystyle{ 144+108+180=432}\)
Przy dobrym rysunku ładnie będzie wszystko widać.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno