Mega problem z rozwiązaniem zadania.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rambo150
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 sty 2010, o 14:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Darłowo

Mega problem z rozwiązaniem zadania.

Post autor: rambo150 »

Witam.Potrzebuję rozwiązać takie zadanie.Sam tego nie zrobie bo nie wiem nawet co to jest graniastosłup.Proszę o rozwiązanie tego zadania na forum.

Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm.Oblicz długość przekątnej tego graniastosłupa jeśli tworzy ona:
a) z przekątną podstawy kąt 45 (stopni)
b) z jedną z krawędzi bocznych kąt 30 (stopni)
c) z przekątną jednej ze ścian bocznych kąt 30 (stopni)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lola_86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 sty 2010, o 13:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń / Bydgoszcz
Pomógł: 2 razy

Mega problem z rozwiązaniem zadania.

Post autor: lola_86 »

To może ja podpunkt \(\displaystyle{ $(a)$}\)

\(\displaystyle{ $Graniastosłup prawidłowy ma w podstawie kwadrat, więc przekątnha podstawy ma długość $
4 \sqrt{2}.$ Mamy więc trójkąt prostokątny którego przeciwprostąkątna (nazwijmy ją $ x $) jest nachylona pod kątem $ 45 $ stopni (czyli $\frac{\pi}{4}$) do przyprostokatnej $ 4 \sqrt{2}$

\cos{\frac{\pi}{4}} = \frac{4\sqrt{2}}{x} \\
\frac{\sqrt{2}}{2} = \frac{4\sqrt{2}}{x} \\
x = 4 $cm$}\)
rambo150
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 sty 2010, o 14:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Darłowo

Mega problem z rozwiązaniem zadania.

Post autor: rambo150 »

ma być x=8 cm
mathiu11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 50 razy

Mega problem z rozwiązaniem zadania.

Post autor: mathiu11 »

Przeanalizuj to co zapisał... Obliczenia dobre tylko wychodzi 8cm, a nie 4cm. Błąd w zapisie wyniku tylko.
Awatar użytkownika
lola_86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 sty 2010, o 13:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń / Bydgoszcz
Pomógł: 2 razy

Mega problem z rozwiązaniem zadania.

Post autor: lola_86 »

Macie rację, przeprzaszam za pomyłkę.
\(\displaystyle{ \\ \frac{\sqrt{2}}{2} = \frac{4\sqrt{2}}{x} \\ \sqrt{2} x \ = 8 \sqrt{2} \\ x=8 $ cm$}\)
ODPOWIEDZ