OSTROSŁUP - Pole powieszchni bocznej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
yoo7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 sty 2010, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siem-ce

OSTROSŁUP - Pole powieszchni bocznej

Post autor: yoo7 »

Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe\(\displaystyle{ (12+\sqrt{3})dm^3}\) , a stosunek krawędzi podstawy a do wysokości ściany bocznej h jest równy 1: 2. Oblicz pole powierzchni bocznej figury.
Awatar użytkownika
Rooibos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 lut 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: I LO im. St. Dubois
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

OSTROSŁUP - Pole powieszchni bocznej

Post autor: Rooibos »

No to tak:

Pb = 3 * a*h / 2
h = 2a
Pb = \(\displaystyle{ 3 a^{2}}\)

Pb = Pc - Pp

\(\displaystyle{ 3a^{2}}\) = \(\displaystyle{ 12 + \sqrt{3} - \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
po wyliczeniu:
\(\displaystyle{ a ^{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ 3 a^{2} = 12 = Pb}\)
ODPOWIEDZ