oblicz pole powierzchni powstałej bryły obrotowej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
michal91d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

oblicz pole powierzchni powstałej bryły obrotowej

Post autor: michal91d »

Trapez prostokątny ABCD, w którym bok AB jest równoległy do boku CD,\(\displaystyle{ | \sphericalangle DAB|=90st.,}\),
\(\displaystyle{ |AB|=6}\),\(\displaystyle{ |DC|=4}\),\(\displaystyle{ |AD|=2,}\), obraca się wokół prostej zawierającej bok AB.Oblicz pole powierzchni powstałej bryły obrotowej.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz pole powierzchni powstałej bryły obrotowej

Post autor: Sherlock »


Powstanie bryła złożona z walca i stożka. Pole tej bryły to pole powierzchni bocznej stożka (tworzącą l wyliczysz z tw. Pitagorasa) plus pole powierzchni bocznej walca plus pole podstawy walca (jednej podstawy).
ODPOWIEDZ