Powierzchnia boczna stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marcingt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2010, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: marcingt »

Ile papieru potrzeba na wykonanie czapki dla wróżki w kształcie stożka ? Czapka ta ma mieć obwód \(\displaystyle{ 55cm}\) i wysokość \(\displaystyle{ 48cm}\). Przyjmij że \(\displaystyle{ \pi=\frac{22}{7}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2010, o 17:22 przez marcingt, łącznie zmieniany 1 raz.
Jachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2008, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: Jachu »

Ze wzoru na pole powierzchni bocznej stożka masz Pb = pi*r*l
Tylko nie pomyl l z wysokością bo to jest bok trójkąta ( w przekroju stożka) - to już z Pitagorasa sobie policz
marcingt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2010, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: marcingt »

Dzieki za pomoc ; P-- 3 sty 2010, o 17:49 --mam problem z policzeniem l w tym zadaniu ;/ wychodzą mi duże liczby dałbyś rade pomóc ? jeśli obwód 55 i biorąc za pi 22/7 to wychodzi mi r 8.75 a H jest 48.
l ^{2} =r ^{2} + H^{2}
Jachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2008, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: Jachu »

Obwód jest pi*r^2 a więc r = pierwiastek(obwód/pi) - powinno wyjść około 4
marcingt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2010, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: marcingt »

obwód pi*r^2 ?
Jachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2008, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: Jachu »

sorry, pewnie ze nie. 2*pi*r oczywiście, a więc r ci wyszło dobre, tak na oko. Więc co jeszcze jest nie tak ? Jakie ci l wychodzi że mówisz ze duże liczby
marcingt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2010, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: marcingt »

to l^2 = 48^2 + 8,75 ^2
tego nie moge obliczyć żeby wyszła jakaś normalna liczba ;/
Jachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2008, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: Jachu »

48^2+8,75^2 = 2304 + 76,5625 = 2380,5625 i pierwiastek z tego to 48,79 (bardzo ładna liczba)
marcingt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2010, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz

Powierzchnia boczna stożka

Post autor: marcingt »

Wielkie dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ