Prostokat o bokach 3 cm i 5 cm obraca sie wzgledem krotszego boku.Oblicz pole powierzchni bocznej otrzymanego walca.-- 2 sty 2010, o 22:06 --Potrzebuje jeszcze wzory na pole powierzchni calkowitej otrzymanego walca i objetosc.
Dzieki
Pole powierzchni bocznej walca.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni bocznej walca.
czyli promień postawy r=3 a wysokość otrzymanego walca wynosi 5 .
Wzory : \(\displaystyle{ P_{b}=2\pi rh}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r(r+h)}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2}h}\)
podstawiając o wzoru \(\displaystyle{ P_{b} = 2\pi 5 = 10\pi}\)
Wzory : \(\displaystyle{ P_{b}=2\pi rh}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r(r+h)}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2}h}\)
podstawiając o wzoru \(\displaystyle{ P_{b} = 2\pi 5 = 10\pi}\)