Ostrosłup w podstawie prostokąt
Ostrosłup w podstawie prostokąt
W podstawie ostroslupa jest prostokat.Spodek wysokosci ostroslupa znajduje sie w srodku podstawy.Oblicz pole powierzchni calkowitej ostroslupa majac dane :krawedz podstawy a=45 mm, przekatna podstawy d=60 mm i krawedz boczna I=75 mm.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ostrosłup w podstawie prostokąt
Z Pitagorasa (w podanej kolejności) :
- drugą krawędź podstawy (b)
- wysokości ścian bocznych (h) i (h1)
Wstawić do wzoru :
\(\displaystyle{ P=ab+2\cdot 0,5ah+2\cdotbh_1}\)
Ps. Prostokąt nie ma środka.
- drugą krawędź podstawy (b)
- wysokości ścian bocznych (h) i (h1)
Wstawić do wzoru :
\(\displaystyle{ P=ab+2\cdot 0,5ah+2\cdotbh_1}\)
Ps. Prostokąt nie ma środka.