Ostroslup prawidlowy szesciokatny
Ostroslup prawidlowy szesciokatny
W ostroslupie prawidlowym szesciokatnym krawedz podstawy ma dł a=4, krawedz boczna I ma dł I=6 cm .Oblicz pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ostroslup prawidlowy szesciokatny
Z tw Pitagorasa obliczyć wysokość ściany bocznej (h) i wstawiać wszystko do wzoru :
\(\displaystyle{ P=6\cdot \frac{a^2\sqrt 3}{4}+6\cdot 0,5ah}\)
\(\displaystyle{ P=6\cdot \frac{a^2\sqrt 3}{4}+6\cdot 0,5ah}\)