Ostrosłup w podstawie kwadrat

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sylwia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy

Ostrosłup w podstawie kwadrat

Post autor: sylwia11 »

Podstawa ostroslupa jest kwadrat ABCD o boku a, sciana boczna ADS jest prostopadla do plaszczyzny podstawy.Oblicz objetosc tego ostroslupa majac dane AB=12 cm i AS=10 cm.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostrosłup w podstawie kwadrat

Post autor: piasek101 »

sylwia11 pisze:Podstawa ostroslupa jest kwadrat ABCD o boku a, sciana boczna ADS jest prostopadla do plaszczyzny podstawy.Oblicz objetosc tego ostroslupa majac dane AB=12 cm i AS=10 cm.
Brak danych aby to jednoznacznie rozwiązać.
sylwia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy

Ostrosłup w podstawie kwadrat

Post autor: sylwia11 »

Witaj sprawdzilam tresc tego zadania i jest ono takie jak napisałam, tylko takie dane są podane.Czy to oznacza, ze nie mozna tego zadania rozwiązac z takimi danymi??
Dzieki za odp.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostrosłup w podstawie kwadrat

Post autor: piasek101 »

To, że ściana jest prostopadła nie daje nam informacji co do ustalenia jaka jest jej wysokość poprowadzona do podstawy.
ODPOWIEDZ