Pole powierzchni bocznej stożka jest cztery razy większe od pola podstawy. Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30. Oblicz objętośc stożka.
Zupełnie nie wiem jak się do tego zadania zabrać. Proszę o jakieś podpowiedzi.
Oblicz objętość ostrosłupa
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz objętość ostrosłupa
\(\displaystyle{ \pi rl=4 \cdot \pi r^2}\)start30 pisze:Pole powierzchni bocznej stożka jest cztery razy większe od pola podstawy
Przekrój osiowy stożka to trójkąt równoramienny o podstawie 2r więc: \(\displaystyle{ 2l+2r=30}\)start30 pisze:Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30
Wylicz r, do objętości potrzebujesz wysokości stożka H, zerknij na przekrój i z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ l^2=H^2+r^2}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz objętość ostrosłupa
\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi rl=4 \cdot \pi r^2 \\ 2l+2r=30 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} l=4r \\ l+r=15 \end{cases}}\)
Podstaw pierwsze równanie do drugiego i wylicz r
\(\displaystyle{ \begin{cases} l=4r \\ l+r=15 \end{cases}}\)
Podstaw pierwsze równanie do drugiego i wylicz r