jaki jest stosunek obwodu wyróżnionej 1/3 części koła do obwodu tego koła?
Figury nie wklejam bo jak wiadomo jets to nei potrzebne bo mamy wszytsko w zadaniu bardzo bym prosiła o objasnienia.
obw koła
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 25 razy
obw koła
Obwód 1/3 części koła stanowi 1/3 obwodu koła.
Można to teoretycznie udowadniać, choć do dość intuicyjne. A więc:
1/3 część koła to wycinek koła gdzie kąt środkowy \(\displaystyle{ \alpha = \frac{360 stopni}{3} = 120 stopni}\)
Obwód tego wycinka będzie wynosił \(\displaystyle{ O = 2 \pi r \cdot \frac{120 stopni}{360 stopni} = \frac{1}{3} \cdot 2 \pi r}\)
ponieważ \(\displaystyle{ 2 \pi r}\) to obwód całego koła, to obwód wycinka stanowi 1/3 obwodu koła
aby obliczyć stosunek (czyli iloraz) należy wykonać proste dzielenie: \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{3} }{1} = \frac{1}{3}}\)
Można to teoretycznie udowadniać, choć do dość intuicyjne. A więc:
1/3 część koła to wycinek koła gdzie kąt środkowy \(\displaystyle{ \alpha = \frac{360 stopni}{3} = 120 stopni}\)
Obwód tego wycinka będzie wynosił \(\displaystyle{ O = 2 \pi r \cdot \frac{120 stopni}{360 stopni} = \frac{1}{3} \cdot 2 \pi r}\)
ponieważ \(\displaystyle{ 2 \pi r}\) to obwód całego koła, to obwód wycinka stanowi 1/3 obwodu koła
aby obliczyć stosunek (czyli iloraz) należy wykonać proste dzielenie: \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{3} }{1} = \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 16 razy
obw koła
ja rozumiem to zadanie troszkę inaczej, skoro na rysunku prawdopodobnie jest wyróżniony wycinek koła, to jego obwód będzie sumą długości łuku wycinka oraz dwóch promieni okręgu.
Zatem oznaczmy:
Ob1 - obwód wycinka
Ob2 - obwód całego koła
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ {\frac{\text{Ob1}}{\text{Ob2}}=\frac{\frac{1}{3} \cdot 2\text{$\pi $r}+2r}{2\text{$\pi $r}}=\frac{\frac{\pi }{3}+1}{\pi }}}\)
Zatem oznaczmy:
Ob1 - obwód wycinka
Ob2 - obwód całego koła
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ {\frac{\text{Ob1}}{\text{Ob2}}=\frac{\frac{1}{3} \cdot 2\text{$\pi $r}+2r}{2\text{$\pi $r}}=\frac{\frac{\pi }{3}+1}{\pi }}}\)