Kąt ostry rombu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
maniana222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2009, o 00:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 1 raz

Kąt ostry rombu

Post autor: maniana222 »

Witam, będe bardzo wdzięczna za pomoc przy zadaniu:
Oblicz miarę konta ostrego rombu o obwodzie 4a i polu (√2)/2 a^2
Chimi_De_Coso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 14 lis 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WaWa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 3 razy

Kąt ostry rombu

Post autor: Chimi_De_Coso »

Ob=4a => a-długość boku
\(\displaystyle{ P= \frac{ \sqrt{2} }{2} a^{2}=ah=a^{2}sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=45}\)
maniana222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2009, o 00:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 1 raz

Kąt ostry rombu

Post autor: maniana222 »

Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ