Kąt rozwarcia a kąt środkowy w stożku- что это?
Kąt rozwarcia a kąt środkowy w stożku- что это?
czym sie rozni kat rozwarcia a kat środkowy w stozku? Bo mam z tym problem;/
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 18:00 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Kąt rozwarcia a kąt środkowy w stożku- что это?
Kąt rozwarcia to kąt między tworzącymi stożka w jego przekroju.
Kąt środkowy to kąt wycinka koła, z którego zrobiona jest siatka stożka.
Kąt środkowy to kąt wycinka koła, z którego zrobiona jest siatka stożka.
Kąt rozwarcia a kąt środkowy w stożku- что это?
a mam jeszcze pytanie czy zawsze kat srodkowy jest polowa kata rozwarcia? I sa jakies wzory/
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10211
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2359 razy
Kąt rozwarcia a kąt środkowy w stożku- что это?
Jeśli \(\displaystyle{ x}\) to kąt rozwarcia a \(\displaystyle{ y}\) to kąt środkowy, to:
\(\displaystyle{ y=\frac{2 \pi r}{l}= 2\pi \sin \left( \frac{x}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2 \pi r}{l}= 2\pi \sin \left( \frac{x}{2} \right)}\)