krawędź boczna ostrosłupa prostopadła do podstawy ma długość 17 cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 18 cm i 24 cm.
Nie wiem kompletnie jak się za to zabrać prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu bo bryły to moja pięta achillesowa Wiem że wynik jest \(\displaystyle{ 1224 cm ^{3}}\)
Oblicz objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Inowrocław
- Pomógł: 3 razy
Oblicz objętość ostrosłupa
Hej
To nic trudnego, bo masz wszystko podane tylko podstawiasz do wzoru na objętość ostrosłupa czyli V= frac{1}{3} \(\displaystyle{ P_{p}}\) * H czyli frac{1}{3} * frac{24*18}{2} *17 czyli V = frac{7344}{6} = 1224 cm sześciennych
Twoja podstawa to trójkąt którego a = 24 a h=18 a H ostrosłupa to krawędź czyli 17 cm
To nic trudnego, bo masz wszystko podane tylko podstawiasz do wzoru na objętość ostrosłupa czyli V= frac{1}{3} \(\displaystyle{ P_{p}}\) * H czyli frac{1}{3} * frac{24*18}{2} *17 czyli V = frac{7344}{6} = 1224 cm sześciennych
Twoja podstawa to trójkąt którego a = 24 a h=18 a H ostrosłupa to krawędź czyli 17 cm