objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątego 60 stopni. Odległość spodka wysokości ostrosłupa do krawędzi podstawy jest równa 4. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Wskazówki:

- odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi podstawy, to promień okręgu wpisanego w podstawę. Znając jego wartość oblicz długość krawędzi podstawy a oraz długość promienia okręgu R opisanego na podstawie (trójkąt równoboczny)

- zauważ, że wysokość ostrosłupa h, promień R oraz krawędź boczna ostrosłupa tworzą charakterystyczny trójkąt prostokątny dla którego możesz obliczyć h (znasz R)

- znając a oraz h bez problemu obliczysz objętość ostrosłupa.
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

a jak obliczyc a? nie rozumiem.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Ze wzoru na długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny.
Znasz długość tego promienia r=4 to bez problemu obliczysz długość boku a.
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

z tego wychodzi,że a=\(\displaystyle{ 8\sqrt{3}}\)
z odpowiedziami już się nie zgadza.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Jeżeli dokładnie napisałeś treść zadania, to w odpowiedziach musi być błąd. Długość krawędzi podstawy masz obliczoną dobrze (a jaka jest podana w odpowiedzi?)
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

w odpowiedziach jest 8.
ale skoro mówisz,że dobrze, to ok;)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Ale czy 8 w odpowiedziach, to rzeczywiście długość krawędzi podstawy a nie np. długość promienia okręgu opisanego na podstawie R?
Bo przecież promień okręgu opisanego na podstawie jest 2 razy dłuższy niż wpisanego czyli R=2r=8
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

tak 8 w odpowiedziach to długość krawędzi podstawy, o promieniu nic nie ma.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: Dasio11 »

olik17 pisze:Odległość spodka wysokości ostrosłupa do krawędzi podstawy jest równa 4.
Prosiłbym o wytłumaczenie tego zdania... co to jest spodek?
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

jest to punkt na podstawie, na który opada wysokość ostrosłupa
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

olik17 pisze:tak 8 w odpowiedziach to długość krawędzi podstawy, o promieniu nic nie ma.
No to widać, że jest to ewidentny błąd.

Ciekawe tylko, że w odpowiedzi są wyniki obliczeń pośrednich wartości, bo przecież w zadaniu należało obliczyć objętość ostrosłupa.
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

bo to było zadanie maturalne i tak w odpowiedziach pisze za co można przyznawać kolejnio punkty..., za obl a, h itp. i do tego były poszczególne odpowiedzi.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

A z którego to jest roku?
olik17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: olik17 »

TO JEST KSIĄŻKA DO OBOWIĄZKOWEJ MATURY Z MATEMATYKI OD 2010. z płyty.-- 29 gru 2009, o 16:18 --wydawnictwo operon
ODPOWIEDZ