Witam, ma problem z zadaniem:
Przekątna d sześcianu jest o 2 cm dłuższa od jego krawędzi. Oblicz:
a) pole powierzchni całkowitej sześcianu
b) objętość sześcianu
c) miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) nachylenia przekątnej sześcianu do jednej ze ścian
Obliczanie pola powierzchni całkowitej z podanej przekątnej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 40 razy
Obliczanie pola powierzchni całkowitej z podanej przekątnej
Zachodzi następujący związek, między przekątną sześcianu a jego krawędzią:
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\)
A więc warunek zadania przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ a+2=a \sqrt{3}}\)
Korzystając z tego łatwo obliczysz krawędź sześcianu, a później wszystkie podpunkty. W c) wykorzystaj trygonometrię.
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\)
A więc warunek zadania przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ a+2=a \sqrt{3}}\)
Korzystając z tego łatwo obliczysz krawędź sześcianu, a później wszystkie podpunkty. W c) wykorzystaj trygonometrię.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczanie pola powierzchni całkowitej z podanej przekątnej
Rysunek powinien pomóc. Wiemy, że:
\(\displaystyle{ d=a+2}\)
Zaś z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d^2=a^2+(a \sqrt{2})^2}\) podstaw d i wylicz a
Znając długości możesz z funkcji sinus/cosinus/tangens/cotangens (do wyboru ) wyliczyć miarę kąta alfa.