W ostrosłupie prawidłowym krawędź boczna ma długość b, a 2 sąsiednie krawędzie boczne tworzą kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną p, która zawiera przekątną podstawy i jest prostopadła do krawędzi bocznej ostrosłupa.
Wychodzi mi inaczej niż w odpowiedziach i to już na poziomie wyznaczenia przekątnej podstawy... I coś mi tu pachnie błędem w odpowiedziach...
wyznaczyć pole przekroju
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczyć pole przekroju
Jaki to ostrosłup ?Adifek pisze:W ostrosłupie prawidłowym krawędź boczna ma długość b, a 2 sąsiednie krawędzie boczne tworzą kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną p, która zawiera przekątną podstawy i jest prostopadła do krawędzi bocznej ostrosłupa.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
wyznaczyć pole przekroju
Za pomocą funkcji sinus kąta \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\) wyznacz długość krawędzi podstawy czyli \(\displaystyle{ a}\). Następnie wylicz przekątną podstawy czyli \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) oraz wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H=|EG|}\) (np. z twierdzenia Pitagorasa). Przekrojem jest trójkąt równoramienny ABC o podstawie \(\displaystyle{ |AB|=a \sqrt{2}}\). Długość jego wysokości \(\displaystyle{ |CE|}\) wyliczymy z podobieństwa trójkątów - trójkąty prostokątne GEF oraz ECF są podobne więc:
\(\displaystyle{ \frac{|CE|}{|EG|}= \frac{|FE|}{|FG|}}\)
Podaj wyniki, sprawdzimy