siatka prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

siatka prostopadłościanu

Post autor: lampid »

witam pomóżcie zrobić zadanie
zad.
Rysunek przestawia siatkę prostopadłościanu.Ile drutu należy przygotować aby wykonać szkieletowy model tego prostopadłościanu??( jak możecie to krok po kroku bo chciałbym obrazu wiedzieć co i jak)
rysunek
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

siatka prostopadłościanu

Post autor: barakuda »

Twój prostopadłościan składa się 2 podstaw o wymiarach 4cm x 2 cm oraz 4 boków o wysokośco 5 cm więc masz 4 krawedzie po 2 cm, 4 krawędzie po 4 sm i 4 krawędzie po 5 cm

\(\displaystyle{ 4 \cdot 2 + 4 \cdot 4 + 4 \cdot 5 = 16 + 8+20 = 44 \ cm}\)

do zrobienia szkieletu potrzeba 44 cm drutu
ODPOWIEDZ