W prostopadłościanie długości krawędzi podstawy a, wysokości h oraz przekątnej prostopadłościanu d=6 tworzą ciąg arytmetyczny. Wiedząc , że a+h=d, oblicz pole powierzchni bocznej tego prostopadłościanu.
1.a+h=6 -> h=6-a
2.\(\displaystyle{ (6-a) ^{2}+( \sqrt{2}) ^{2}=36}\)
3a(a-4)=0
a=4
h=2
Pole pow. bocznej P=4(4*2)=32
ok ale w odpowiedziach jest jeszcze wynik 48 , może mi ktoś powiedzieć co mam tu jeszcze zrobić?
prostopadłościan i ciąg arytmetyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
prostopadłościan i ciąg arytmetyczny
\(\displaystyle{ a_{1}=a}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=h = a_{1}+r = a+r}\)
\(\displaystyle{ a_{3}=a_{1}+2r = a+2r=6}\)
\(\displaystyle{ a+h=6}\)
\(\displaystyle{ a+a+r=6}\)
\(\displaystyle{ 2a+r=6}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+r=6 \\ a+2r=6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ r=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h=a+r=2+2=4}\)
\(\displaystyle{ d^2 = a^2+b^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ 6^2 = 2^2 + b^2+4^2}\)
\(\displaystyle{ 36 = 20 + b^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=16 \Rightarrow b=4}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 2ah + 2bh = 2 \cdot 2 \cdot 4 + 2 \cdot 4 \cdot 4 = 16 + 32 = 48}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=h = a_{1}+r = a+r}\)
\(\displaystyle{ a_{3}=a_{1}+2r = a+2r=6}\)
\(\displaystyle{ a+h=6}\)
\(\displaystyle{ a+a+r=6}\)
\(\displaystyle{ 2a+r=6}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+r=6 \\ a+2r=6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ r=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h=a+r=2+2=4}\)
\(\displaystyle{ d^2 = a^2+b^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ 6^2 = 2^2 + b^2+4^2}\)
\(\displaystyle{ 36 = 20 + b^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=16 \Rightarrow b=4}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 2ah + 2bh = 2 \cdot 2 \cdot 4 + 2 \cdot 4 \cdot 4 = 16 + 32 = 48}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
prostopadłościan i ciąg arytmetyczny
1.Z jednej strony,takie masz założenie,że jest równe przekątnej,którą masz daną i wynosi jej długość\(\displaystyle{ 6}\)
prostopadłościan i ciąg arytmetyczny
Przykro mi, ale nadal nie rozumiem, dlaczego zakładamy iż przekątna d równa się różnicy ciągu r.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
prostopadłościan i ciąg arytmetyczny
Nie. Mamy \(\displaystyle{ a+h=d}\)
i \(\displaystyle{ d=6}\)
Poczytaj treść zadania.
i \(\displaystyle{ d=6}\)
Poczytaj treść zadania.