Witam Mam problem z tym zadaniem.
Wysokość prostopadłościanu jest o 2 dłuższa od jednej krawędzi podstawy i o 2 krótsza od drugiej krawędzi podstawy.Objętość graniastosłupa jest o 24 mniejsza od objętości sześcianu, którego krawędz jest równa wysokości prostopadłościanu. Oblicz długości krawędzi podstawy tego prostopadłościanu.
Z góry dziękuje za pomoc.
Obliczanie długości krawędzi podstawy prostopadłościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie długości krawędzi podstawy prostopadłościanu.
\(\displaystyle{ a,b,h}\) - krawędzie prostopadłościanu
\(\displaystyle{ a=h+2\\
b=h-2}\)
czyli krawędzie to
\(\displaystyle{ h+2,h-2,h}\)
\(\displaystyle{ (h+2)(h-2)h}\) - objetość prostopadłościanu
\(\displaystyle{ h^3}\) - objętość sześcianu
\(\displaystyle{ h^3-(h+2)(h-2)h=24}\)
\(\displaystyle{ a=h+2\\
b=h-2}\)
czyli krawędzie to
\(\displaystyle{ h+2,h-2,h}\)
\(\displaystyle{ (h+2)(h-2)h}\) - objetość prostopadłościanu
\(\displaystyle{ h^3}\) - objętość sześcianu
\(\displaystyle{ h^3-(h+2)(h-2)h=24}\)