Obliczanie objętości graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: vitar »

Witam, mam takie ćwiczenie:

"a) Oblicz objetość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego którego krawędź podstawy ma długość 12cm a wysokość jest równa 15cm.

b)Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątna ma długość 13cm a jedna z przyprostokątnych 7cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa jeśli jego wysokośc jest równa 25cm."


W punkcie A) Wyszło mi, że pole tego sześciokąt jest równe \(\displaystyle{ 216 \sqrt{3}}\),
czyli objętość \(\displaystyle{ 216 \sqrt{3} * 15}\)

W punkcie B) Policzyłem bok tego trójkąta z pitagorasa, kolejną przyprostokątną i wyszło \(\displaystyle{ \sqrt{120} czyli 2\sqrt{20}}\).
Obliczyłem pole tego trójkąta ze wzoru 1/2*a*b = \(\displaystyle{ \frac{ 7\sqrt{20} }{2}}\) i dalej objętość, pomnożyłem razy 25
\(\displaystyle{ \frac{ 175\sqrt{20} }{2}}\)

Dobrze ja to policzyłem :0 ?
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: wilk »

podpunkt a tak
a w b) \(\displaystyle{ \sqrt{120}=2 \sqrt{30}}\)
i dalej zrób tak jak zrobiłeś z tą małą zmianą ...
pzdr
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: elo111 »

a mi wyszło \(\displaystyle{ 175 \sqrt{30}}\) bez dzielenia przez 2
ODPOWIEDZ