Znowu o stożku.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Znowu o stożku.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie oto zadanie:
Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta równobocznego o boku 6cm dookoła jednego z boków.
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ h = 3 \sqrt{3}}\) chodzi o wysokość jednej połowy bryły
\(\displaystyle{ V _{c} = 18 \pi \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = 36 \pi}\)
Poszło mi dziwnie łatwo i mam wątpliwości. Czy mógłby któryś z Userów skontrować swój wynik z moim i ewentualnie naprowadzić mnie na błąd? Dzięki z góry i pozdrawiam!

---edit---
Już zrobiłem. Miałem błędne założenie. Wyszło: \(\displaystyle{ V = 9 \pi \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ P _{c} = 27\pi}\)
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, o 12:45 przez dawid.barracuda, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znowu o stożku.

Post autor: piasek101 »

Jak kręcisz względem boku to wysokość trójkąta jest promieniem sklejonych stożków.
ODPOWIEDZ