przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
filodawid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 gru 2009, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nakło

przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: filodawid »

Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek ostrosłupa i przekątną padstawy jest trójkąt równoboczny o wysokości równej \(\displaystyle{ 3\sqrt{6}}\) . Oblicz wysokość tej ściany bocznej bryły .
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 23:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamry [latex][/latex].
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: JankoS »

Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku a. Stąd bok trójkąta równobocznego BSD = \(\displaystyle{ a \sqrt{2} .}\) Wartość a wyznaczamy ze wzoru na wysokość trójkąta BSD \(\displaystyle{ H= 3\sqrt{6}= \frac{a \sqrt{2} \sqrt{3} }{2}}\) . Długość wyskości l wyznaczamy z trójkata SOE i z twierdenia Pitagorasa \(\displaystyle{ \left(EO= \frac{a}{2} \right) .}\)
ODPOWIEDZ