graniastosłup pochyły - objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

graniastosłup pochyły - objętość

Post autor: ashlee »

Cztery ściany graniastosłupa pochyłego są kwadratami o boku długości 5cm. Ściany boczne ABFE I DCGH są rombami o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) takim ze \(\displaystyle{ sin \alpha =0,7}\).Oblicz objętośc tego graniastosłupa.



niewiem jak obliczyc wysokoś...narysowałam ją nazewnątrz od wierzchołka G i niewiem co dalej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

graniastosłup pochyły - objętość

Post autor: piasek101 »

Szukaj trójkąta prostokątnego z katem \(\displaystyle{ \alpha}\) i wysokością bryły.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

graniastosłup pochyły - objętość

Post autor: ashlee »

dalej niewiem co mam zrobić ;/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

graniastosłup pochyły - objętość

Post autor: piasek101 »

Znaleźć trójkąt - napisać zależność na sinus kąta - jedyną niewiadoma będzie (h).
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

graniastosłup pochyły - objętość

Post autor: ashlee »

niewiem wkońcu, to ma byc trójkąt z przeciwprostokątną GD czy GC?
ODPOWIEDZ