Cztery wierzchołki sześcianu połączono odcinkami tak, że uzyskano krawędzie wielościanu foremnego. Jaką częścią objętości sześcianu jest objętość tego wielościanu?
Pomóżcie!
wierzchołki sześcianu - połączono...
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
wierzchołki sześcianu - połączono...
Objętość sześcianu o boku a \(\displaystyle{ V_{1}=a^{3}}\).
Po połączeniu wierzchołków, powstaje czworościan o boku długości równej długości przekątnej ściany sześcianu - \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\).
Jego objętość wynosi: \(\displaystyle{ V_{2}= \frac{a^{3} \sqrt{2} }{6}}\).
Zatem objętość czworościanu to \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2} }{6}}\) objętości sześcianu.
Po połączeniu wierzchołków, powstaje czworościan o boku długości równej długości przekątnej ściany sześcianu - \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\).
Jego objętość wynosi: \(\displaystyle{ V_{2}= \frac{a^{3} \sqrt{2} }{6}}\).
Zatem objętość czworościanu to \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2} }{6}}\) objętości sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
wierzchołki sześcianu - połączono...
Zdaje się objętość tego czworościanu to \(\displaystyle{ \frac{a^3}{3}}\). Jeśli jego krawędź ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt 2}\), to pole jego podstawy to \(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt 3}{2}}\), zaś wysokość to \(\displaystyle{ \sqrt{2a^2-\frac{2a^2}{3}}=\frac{2a}{\sqrt 3}}\). Stąd ze wzoru na objętość ostrosłupa otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{a^3}{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wierzchołki sześcianu - połączono...
tometomek91 pisze:Objętość sześcianu o boku a \(\displaystyle{ V_{1}=a^{3}}\).
Po połączeniu wierzchołków, powstaje czworościan o boku długości równej długości przekątnej ściany sześcianu - \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\).
Z obiema wersjami się nie zgodzę.xiikzodz pisze:Zdaje się objętość tego czworościanu to \(\displaystyle{ \frac{a^3}{3}}\). Jeśli jego krawędź ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt 2}\), to pole jego podstawy to \(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt 3}{2}}\), zaś wysokość to \(\displaystyle{ \sqrt{2a^2-\frac{2a^2}{3}}=\frac{2a}{\sqrt 3}}\).
[edit] Już się zgadzam, przepraszam - patrz poniższe posty.
[edit] Poniższa wersja nie spełnia warunków zadania.
Powstanie czworościan (widzę dwie wersje - ale nie różnią się objętością) :
- podstawa : a; a i przekątna kwadratu
- wysokość (a).
[edit1} Obejrzałem oba powyższe - aby rozstrzygnąć która objętość jest ,,lepsza".
Ta druga - czworościan foremny o krawędzi (b) ma objętość :
\(\displaystyle{ V=frac{b^3sqrt 2}{12}}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2009, o 20:31 przez piasek101, łącznie zmieniany 2 razy.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
wierzchołki sześcianu - połączono...
To nie byłby wielościan foremny. Zadanie mówi o czworościanie opisanym przez xiikzodz (obliczeń jej nie sprawdzałem, ale nie sądzę żeby mogła się pomylić).