promień walca
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 12 lis 2008, o 10:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
promień walca
Pole powierzchni walca jest równe 48\(\displaystyle{ pi}\), a jego objętość 96\(\displaystyle{ pi}\). Ile wynosi długość promienia podstawy tego walca?
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
promień walca
Zrobisz to z układu równań
\(\displaystyle{ 2\pi r^{2}+2\pi rh=48\pi \\ \pi r^{2}h=96\pi}\)
Pierwsze podziel przez \(\displaystyle{ 2\pi}\) zaś drugie przez samo \(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ 2\pi r^{2}+2\pi rh=48\pi \\ \pi r^{2}h=96\pi}\)
Pierwsze podziel przez \(\displaystyle{ 2\pi}\) zaś drugie przez samo \(\displaystyle{ \pi}\)