Objętośc i pole stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
asik13m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 17 mar 2009, o 15:55
Płeć: Kobieta

Objętośc i pole stożka

Post autor: asik13m »

Trójkąt prostokątny egipski (3,4,5 cm) ABC, obraca się wokół przeciwprostokątnej AB. Oblicz pole całkowite i objętość bryły.

2 Trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC|=|BC| i i |kącie C|=90 stopni obracamy dookoła boku AB. Oblicz objętość i pole powierzchnie powstałej bryły, jeżeli |AB|=4 pierwiastek z 2
bhutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 7 gru 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Objętośc i pole stożka

Post autor: bhutan »

\(\displaystyle{ \mathcal{P}_c = \mathcal{P}_p + \mathcal{P}_b}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{P}_b=\pi r l}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{P}_p=\pi r^2}\)

\(\displaystyle{ l=5}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ h=3}\)

\(\displaystyle{ V={1 \over 3}\mathcal{P}_p h}\)

Podstaw do wzorów i oblicz.

.
ODPOWIEDZ