Aby dwa prostopadłościany były przystające wystarczy, by miały równe:
A: objętości
B: pola powierzchni całkowitej
C: długości odpowiednich krawedzi
D: pola podstaw?
przystające prostopadłościany
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
przystające prostopadłościany
Zobacz, możemy to zrobić na podstawie pewnego prostopadłościana i sześciana
a)V sześciana to np. 4*4*4 V prostopadłościana to 1*2*32 lub 1*1*64(jest wiele możliwości)
b)Pc sześciana to 6*(2*2)=24 Pc prostopadłościana to 6*(1*4)=24 (jest wiele możliwości)
d)Pp sześciana 2*2 a, Pp prostopadłościana 1*4(jest wiele możliwości).
C) jeśli identyczne są krawędzie to figury są przystające.
Pozdrawiam.
a)V sześciana to np. 4*4*4 V prostopadłościana to 1*2*32 lub 1*1*64(jest wiele możliwości)
b)Pc sześciana to 6*(2*2)=24 Pc prostopadłościana to 6*(1*4)=24 (jest wiele możliwości)
d)Pp sześciana 2*2 a, Pp prostopadłościana 1*4(jest wiele możliwości).
C) jeśli identyczne są krawędzie to figury są przystające.
Pozdrawiam.