Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam ten temat ale jestem nowy na tym forum i potrzebuje waszej pomocy.
Pole powierzchni bocznej stożka jest 2 razy większe od pola podstawy stożka.Wykaż, że tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\).
Bryły obrotowe Stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Bryły obrotowe Stożek
\(\displaystyle{ 2\pi r^2 = \pi r \cdot l}\)
\(\displaystyle{ 2r=l}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{r}{l} = \frac{r}{2r}= \frac{1}{2}=60^o}\)
\(\displaystyle{ 2r=l}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{r}{l} = \frac{r}{2r}= \frac{1}{2}=60^o}\)