Objętość graniastosłupa sześciokątnego
Objętość graniastosłupa sześciokątnego
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i krawędzi bocznej 0,8dm.
Proszę o rozwiązanie z góry dziękuję...
Proszę o rozwiązanie z góry dziękuję...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2009, o 20:23 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Objętość graniastosłupa sześciokątnego
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{3 a^{2} \sqrt{3} }{2}= \frac{3*64 \sqrt{3} }{2}= \frac{192 \sqrt{3} }{2}=96 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=96 \sqrt{3}*0,8=76 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=96 \sqrt{3}*0,8=76 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Objętość graniastosłupa sześciokątnego
Oto prawidłowe rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{3 a^{2} \sqrt{3} }{2}= \frac{3*16 \sqrt{3} }{2} =24 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=24 \sqrt{3}*0,8=19,2 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam...
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{3 a^{2} \sqrt{3} }{2}= \frac{3*16 \sqrt{3} }{2} =24 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=24 \sqrt{3}*0,8=19,2 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam...